fredag 28 april 2023

Fantastisk frukostfilm om ek

Idag har jag redan varit på bio, på frukostbio med temat ekologisk mångfald. Filmen som visades var den franska filmen Eken. Det var en helt otrolig upplevelse att i fantastiska närbilder få stifta bekantskap med hur några av de 1500 djurarter som på olika sätt lever i, kring och av eken. Där fanns  bland annat ekorrar, småfåglar, rovfåglar, insekter, maskar, möss, vildsvin, orm, rådjur och många andra djur. Att på nära håll få följa deras liv i och runt ekens vindlingar under olika årstider var verkligen en ögonöppnare för hur rik och vacker jordens livskraft är. En viktig påminnelse om att allt måste tas om hand för att inte försvinna i en svindlande utveckling.


https://www.njutafilms.com/ekens-rike-bio/


Ekar kan ha en livscykel på 1500 år, men det är ändå viktigt att se till återväxten, eftersom dessa träd har mycket speciella behov. Små plantor måste skyddas för att inte veta av och de växande träden måste ha ljus och får inte skuggas av andra trädsorter. M


Planerare och ekologer från Kungsbacka var på plats i biosalongen för att berätta om tankar kring den skogsplantering, som sakta växer fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar