söndag 29 januari 2023

Imponerande konstnärsmöte

Gå på föreningsårsmöte brukar inte vara det roligaste. Men idag ägnade jag mig ändå åt det, och det var faktiskt en höjdare. Det var Norra Hallands konstförening, som höll möte. Själva årsmötesförhandlingarna var väl förberedda och gick oerhört geschwint. Klubban svingades med den äran av en snart 95-årig man som snabb och effektiv mötesordförande. Inga longörer här, inte!


Tiden lades istället på två höjdpunkter - det årliga kostlotteriet och föredrag av skulptören Eva Hild. Tyvärr vann jag inget av de 30 konstverken, så dragningen var inte höjdpunkten för mig. Men det var konstnärsbesöket. Eva Hild talade om sig själv och sin konst och visade sig vara en riktigt spännande konstnär. 


Fast förankrad i Sparsör utanför Borås har Eva Hild ändå nästan hela jorden som verksamhetsfält. Hon har fem ledord för för behoven i sitt skapande - tid, tålamod, intuition, kontroll och våghalsighet. Hon gör framför allt stora monumentala skulpturer ringlade i lera eller gjutna i stål alternativt aluminium och målade oftast i vit färg, men numera även mörkt färgsatta. Formatet till trots är det mjuka människosnknutna skulpturer, som skildrar upplevelser och ska väcka känslor hos betraktarna. Det mänskliga är förankrat i den yrkesutbildning till sjukgymnast som hon valde innan hon sadlade om till konstnärsbanan via Gerlesborgsskolan och HDK i Göteborg. Hålrum och slutna rum i vindlande former, som ger genomsiktlighet är hennes uttrycksformer. Hon menar att allt hon gör på något sätt är en form av självporträtt. Exempelvis heter ett av hennes verk ribs (bild nr 4 nedan) och det gjordes när hon själv skadat sig i revbenet för några år sedan. Helt klart är Eva Hild en konstnär jag gärna vill se mer av.


https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Eva_Hild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar