måndag 23 januari 2023

Spännande konservering


Nästan hela mitt yrkesliv har jag varit nyfiken på Studio västsvensk konservering. Jag har sett och beundrat fantastiska resultat på hur de skickliga konservatorerna där räddat kulturhistoriska föremål för att förstöras av tidens tand, men jag har aldrig varit i studion. Inte förrän i förra veckan, när jag var där på studiebesök med mina gamla arbetskamrater på Svt och sr. Studion ligger högt upp i Gamlestadens gamla fabriker och det var en bedrift att hitta fram till lokalerna till följd av omfattande byggarbeten i området. Det gjorde att jag kom för sent och var påtagligt stressad även under den föreläsning som startade besöket. Det gjorde att jag inte helt snappade upp alla fakta om studion, men det var ändå oerhört intressant, inte minst rundvandringen i de rymliga lokalen med högt till tak.


Studion arbetar med att bevara och konservera kulturhistoriska föremål, byggnader och miljöer och att bromsa materialet från att brytas ner. De är mångsidiga och rör sig med material som sten, metall, glas, porslin, målningar, textilier och trä. Föremålen man arbetar med är från små arkeologiska fynd och sönderslagna porslinsdetaljer över möbler, dokument, och böcker till gamla hus. Det riktigt stora projektet just nu är byggnadsminnet Dicksonska palatset i centrala Göteborg på nära 1000 kvadratmeter i renässansstil fån 1800-talets mitt. Det ska efter att ha varit förnämt bostadshus, hushållsskola och kontor nu återställs till ursprungligt skick för att bl. a. användas för restaurang- och festverksamhet. Detta uppdraget gjorde att många av de drygt 20 konservatorerna var där och arbetade, så att bara några ganska få men naggande goda var i studion under vart besök. Vi fick väldigt fin guidning om tingen, som var under arbete och även om allt för- och kringarbete som krävs för att allt ska bli rätt. Jag imponerades av deras precision, kunskap och uthållighet. Det märktes också vilket detalj- och detektivarbete konservering innebär. I uppgifterna ingår inte bara att restaurera och återskapa. Mycket gäller också hur föremålen ska förvaras för att bevaras över tid, och här fanns plats för personalen att använda sin kreativitet gör att finna såväl smarta som unika lösningar.


Studion i Göteborg är Sveriges största. Den är icke vinstdrivande och i offentlig regi. Runt 900 kr i timman kostar det att få konserveringen gjord och den är inte så lite tidskrävande. Kunderna är museer, regioner, kommuner och kyrkor men också privata företag och enskilda individer. Kort sagt alla som äger sådant som är bevaransvärt. Allt som konserveras är inte jättegammalt. Exempelvis textilier har ganska kort livslängd, så de kan vara tämligen nya. På andra platser i Sverige finns mindre och privat drivna konserveringsstudior, som också kan användas. Men merparten tas om hand just i Studio västsvensk konservering, oavsett var föremålen hör hemma. Studion har inga egna samlingar, utan allt skickas tillbaka till ägarna, när arbetet är klart.


1 kommentar:

  1. Så beundransvärt arbete!! Vilken vacker karmstol!!

    SvaraRadera