fredag 15 september 2023

Liseberg bara för oss

Nu på sensommaren är nöjesparken Liseberg bara helgöppen, dvs fredag - söndag. Men i går, torsdag 14/9 var det ändå sesam öppna dig för mina gamla arbetskamrater från SR och SVT och mig. Vi bjöds en vandring genom parken med guidning av Lisebergshistorikern Patrik och nöjesparkens nutidslotsare Sofia. Utgångspunkt var parkens 100-årsjubileum. Parken öppnades ihop med Göteborgs stora jubileumsutställning 1923, som jag sedan barnsben hört min mamma entusiastiskt berätta om. Jag tror att den var hennes livs upplevelse. Bland annat talade hon mycket om den luftbana, som gick från utställningsområdet vid Näckrosdammen till Liseberg. För mig som liten verkade den fullständigt omöjlig, nästan sciencefictionaktig, för sådana banor tillhörde inte vanligheterna då. Men på Lisebergsvandringen fick vi bildbevis på att banan funnits. Imponerande!


Liseberg byggdes för att öka Göteborgs attraktion. Staden ansågs i början av 1900-talet riktigt tråkig och på det skulle det rådas bot med såväl nöjen som natur på Liseberg, som skulle roa och glädja alla åldrar, vilket också har skett.

Parken är byggd på ett gammalt landeri, döpt av tidigare ägaren Johan Anders Lamberg efter hans älskade hustru Elisabeth, kallad Lisa. Lisaberg på grund av läget vid Geteberget, som senare blivit Liseberg.


Ett tillfälle som historieguiden Patrik pekade på var när Albert Einstein premiärtalade i gamla kabaréhallen, som nu är riven. Ett tillfälle, som han kom tre dagar för sent till. Att han varit i Frillesås de tre dagarna, som författaren Marie Hermansons bok ”Den stora utställningen” menade guiden däremot vara en skröna.


Vi fick en resumé över hur nöjesfältet utvecklats genom åren med radiobilarna och en berg- och dalbana som de första attraktionerna. Parken har skiftat och organiserats om mer än jag tänkt på. Det jag minns mest av mina besök där är när jag på min möhippa med bindel för ögonen placerades i då ganska nyanskaffade bergbanan Super 8 i stål. Det roliga var att jag faktiskt var den, som var minst skrajsna i möhippeföljet. Jag älskade åkattraktioner, när jag var ung. 


Vårt Lisebergsbesök avslutades i det stora nyöppnade hotellet. Fint byggt i klassisk arkitektur, nybyggnaden till trots. En pampig foajé med ett fint café, där vi som final serverades kaffe med delikat kaktilltugg.


Totalt ett fint besök med utgång åt söder, där jag tog spårvagnen från min barndoms gamla hållplats Getebergsäng, nu omdöpt till Liseberg södra, för att sedan fortsätta hem med pendeln.


2 kommentarer:

  1. Fint Ingrid, som vanligt. Läs hemsidan så småningom. Sonja

    SvaraRadera
  2. Så härligt!! Våra vänner tyckte att hotell curiosa var fint, men små rum... det fanns en liten bardel med levande musik och supertrevlig personal! Tyvärr fick man inte gå in i Lisebergs södra ingång för att komma till Rondo... det var knöligt att gå hela vägen runt området i långknning...😎

    SvaraRadera