Liseberg byggdes för att öka Göteborgs attraktion. Staden ansågs i början av 1900-talet riktigt tråkig och på det skulle det rådas bot med såväl nöjen som natur på Liseberg, som skulle roa och glädja alla åldrar, vilket också har skett.
Parken är byggd på ett gammalt landeri, döpt av tidigare ägaren Johan Anders Lamberg efter hans älskade hustru Elisabeth, kallad Lisa. Lisaberg på grund av läget vid Geteberget, som senare blivit Liseberg.
Ett tillfälle som historieguiden Patrik pekade på var när Albert Einstein premiärtalade i gamla kabaréhallen, som nu är riven. Ett tillfälle, som han kom tre dagar för sent till. Att han varit i Frillesås de tre dagarna, som författaren Marie Hermansons bok ”Den stora utställningen” menade guiden däremot vara en skröna.
Vi fick en resumé över hur nöjesfältet utvecklats genom åren med radiobilarna och en berg- och dalbana som de första attraktionerna. Parken har skiftat och organiserats om mer än jag tänkt på. Det jag minns mest av mina besök där är när jag på min möhippa med bindel för ögonen placerades i då ganska nyanskaffade bergbanan Super 8 i stål. Det roliga var att jag faktiskt var den, som var minst skrajsna i möhippeföljet. Jag älskade åkattraktioner, när jag var ung.
Vårt Lisebergsbesök avslutades i det stora nyöppnade hotellet. Fint byggt i klassisk arkitektur, nybyggnaden till trots. En pampig foajé med ett fint café, där vi som final serverades kaffe med delikat kaktilltugg.
Totalt ett fint besök med utgång åt söder, där jag tog spårvagnen från min barndoms gamla hållplats Getebergsäng, nu omdöpt till Liseberg södra, för att sedan fortsätta hem med pendeln.
Fint Ingrid, som vanligt. Läs hemsidan så småningom. Sonja
SvaraRaderaSå härligt!! Våra vänner tyckte att hotell curiosa var fint, men små rum... det fanns en liten bardel med levande musik och supertrevlig personal! Tyvärr fick man inte gå in i Lisebergs södra ingång för att komma till Rondo... det var knöligt att gå hela vägen runt området i långknning...😎
SvaraRadera