torsdag 20 oktober 2022

Har lärt mig en del om dataspel

Jag är egentligen helt ointresserad av dataspel. Har faktiskt aldrig prövat något, har aldrig haft lust. Ändå tog jag mig i morse till Frukostklubben för företagare i Kungsbacka på Biostaden i Kungsmässan. Jag lockades dit på grund av att mitt äldsta barnbarn utbildar sig inom just spelutveckling och därför är jag nyfiken på branschen. Och nyfiken var just vad man skulle vara denna morgon, nyfiken på två högst lyckade spelföretaget här i Kungsbacka. Frukostklubben skrev dessutom i inbjudningen att dataspelsbranschen är på frammarsch och en av de mest inkluderande branscherna vad gäller mångfalden av yrkesgrupper. Låter lovande för sonsonen.


Vi fick ta del av två spelföretagares erfarenheter. Först ut var en yngre Mikael Mård, som egentligen ville bli konstnär, men valde att kombinera denna sin önskan med datorer för att få ekonomi i det hela. Efter utbildning i Skövde startade han spelföretaget Coffee Stain Studios med filosofin att ha kul på jobbet. Det har han haft och det har även varit lönsamt. Humorspelet om en busig get skapade han mest på kul mellan ett action - och ett strategiprojekt. Det startades på youtube och blev snabbt mäkta populärt och spreds till allehanda konsoler och plattformar. När han sålde det för några år sedan hade han dragit in över 400 miljoner kr i försäljningsintäkter på just det spelet. Det blev flera lyckade spel innan det var dags att sälja företaget för 975 miljoner kronor, Därpå följde sabbatsår på båt och eftertanke om hur han skulle gå vidare. Det ledde till att han nu arbetar med att stötta nya hugade spelutvecklare att komma igång med sina spel. Han konstaterade att branschen är en växande industri som har framtiden för sig på en global marknad. Och som bästa tips för att lyckas sade han var att det gäller att hitta ett gott gäng av likasinnade att jobba tillsammans med. 


Frukostklubben andré gäst var en pionjär och legendar, nämligen lite äldre Owe Bergsten, som kammat hem Sverigekontraktet för japanska spelsätten Nintendo. Det sade han sig ha lyckats med genom tillfälligheter och så kallade ”sliding doors”. Han har gått från en liten fotoaffär till dataspelens giganter. Däremellan var han i musikbranschen, vilket innebar många resor inte minst i Asien. Där ville han komma i kontakt med stora företag. Nintendo lyckades han komma nära i och med att han missat ett seminarium där och då blev försenad. När han väl fick kontakt blev den därför närmre. Att Owe Bergsten lyckades fånga Nintendo berodde på att han inte skydde spelens dyra pris till kund utan litade på deras kvalitet. Han menar att det är lätt att nå ut med spel på grund av att nyfikenheten på företagets nya spel är enorm. Men, underströk han också, då måste de även motsvara förväntningarna. Hans  råd för att nå fram till företagstoppar i Asien är:

  • Låt inte dörrvakten stoppa dig
  • Tjata inte
  • Försök bli medbjuden på lunch
  • Tag med en passande present ( i Japan handlade det om kristall)


  • Mikael Mård ovan
    Owe Bergsten nedan

1 kommentar:

  1. Hej. Läste din krönika i NH, den 28 oktober. Kanske har du inte lagt till aktuell mottagning på Varbergs sjukhus på 1177? Finns mottagningen med kommer säkert all information fram. Det är iallafall min erfarenhet. Mvh Britt-Marie

    SvaraRadera