söndag 13 juni 2021

Åter i offentligheten

Nu har Matz och jag varit ute i offentligheten efter att ha avstått allt sådant i ett och halvt år. Vi är förstås många som har haft det så. Men nu när vi är fullvaccinerade var det dags för oss att ge oss ut. Idag har det varit Urban Garden Day i Kungsbacka, och det tog vi fasta på. Det var fullt av folk på stan, så många var nog i samma situation som vi.

Vi har tidigare varit på det här arrangemanget i privata trädgårdar, men dem besökte vi inte i år, när dagen var kombinerad med kultur. Vi började med en stadsvandring i det nya kvarteret Valand, som nu växer upp mitt i centrala Kungsbacka. Kvarteret ska göra stan mer stadsmässig och visa att Kungsbacka inte längre är en småstad. Fastighetsbolaget Aranäs bygger stort och högt för att vara i den här stan. Företagets marknadschef Jessica Wikestam ledde vandringen galant och informerade så bra att man där mitt på byggarbetsplatsen kunde föreställa sig hur den nya stadsdelen kommer att te sig. Man bygger efter tre riktlinjer, som ska genomsyra allt för att få till en spännande stadsbild, som ska leda till ett härligt stadsliv. Nyckelorden är kreativt, energirikt och hållbart. Husen i kvarteret kommer att få varsin speciella arkitektur och egna namn. Hyresrätter,  bostadsrätter och verksamheter ska samsas i husen. Exempel på husnamn är Rebellen, Elegansen och Kulören. Det senaste är p-huset, som redan är klart. De andra två ska utformas rått respektive lite elegant, där ett hus till och med färgsätts med guldfärg. På ett av husen kommer både privata och gemensamma trädgårdar att samsas på taket och dagen till ära (Urban Garden Day) hade planteringar gjorts i gamla avloppsrör på den plats i kvarteret, som kallas Majblommans plats.
Efter stadsvandringen tog vi oss till det som kallades Rosa huset och var min kompis Maggans hem, där det bjöds på film, gitarrkonsert och ljudinstallation med poesi av hennes dotter Ninja. I trädgården minglade många, både bekanta och för mig okända. Det var kul att träffa på människor jag inte sett på länge. 

Badhusparken med en platsspecifik konstinstallation av Mattias Käll. Förpackad kallar han den och den består av fullpackade plastpåsar för att peka på att vi inte borde kasta så utan mer tänka på en hållbar miljö. Vårt sista stopp var restaurang Cosa Tables gård i Innerstaden, där bland annat Karina Paulsson visade sina guerillabroderier.


Tidigare i veckan träffade vi våra släktingar Anders och Kristina. Det blev gemensam lunch på Dorsia hotell och därefter besök på utställningen Grejen med Göteborg med anledning av stadens 400-årsjubileum. Det var också en trevlig upplevelse, som blev möjlig i de vaccinerades värld. Nu går vi vidare i den.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar