fredag 7 augusti 2020

A day in Halland

 

A day in Halland så lyder regionens hemesterrekommendation till oss alla här i Halland. Visserligen har jag sedan i mars i princip befunnit mig i Halland. Inte hela Halland försrås, utan mest i närområdena här kring Kungsbacka. I går tog Matz och jag dock regionen på orden och åkte söderut för att utforska halländska utflyktsmål lite närmare. Vi valde utställningar, men sådana av väldigt olika slag. Vi började i Ugglarp, där vi begav oss till Svedinos Bil- & flygmuseum. Fullt av veteranbilar och gamla flygplan i olika design och för olika ändamål. Det var spännande att läsa sig fram till bil-och flygindustriernas uppkomst och utveckling. Kul att se Gustav V:s paradvolvo bredvid vår nuvarande Kungs tjänstevolvo för ett antal decennier sedan. Roligt också med gamla T-fordar, en Morris minor, sådan som min moster hade, när jag var barn. Jag hittade två modeller Buick, men inte en sådan, som pappa hade, när jag var liten, den som gjorde mig så populär bland killarna på gatan, eftersom vi nästan var den enda familj i området, som hade bil.

I museet lärde man sig både om teknik och om de drömmar vi människor har haft om att betvinga elementen omkring oss, och det var spännande. Dessutom visar museet allehanda andra tekniska prylar från deras barndom, som en trattgrammofon, en stumfilmsprojektor, gamla telefoner och en högst ärevördig gammal skrivmaskin.

Riktigt trött i benen var jag efter att ha vandrat runt bland maskinerna, men då väntade ett värre äventyr. Vi tog oss till Årstads mycket tillfälliga konsthall i ett gammalt mejeri. Utställningen där bestod av några målningar, videor och ljudkonstverk. Benen fick vila i caféet där under intag av goda hembakta kakor och därefter började elddopet. 

Vi skulle ut i skogen och se platsbyggda konstverk längs en kilometerlång skogsvandring över stock och sten i utställningen ”Ur och skur”. Mina ben var verkligen inte i skick för en sådan utmaning, men jag tog den ändå, och det gav belöning. Trots karta hittade vi inte alla konstverken. Men vi såg ”Efterlämningar” av Daniel Segerberg, ”Jag tänker på mamma” och ”Jag ska ta hand om dig” av Anita Johansson, ”Kollonad” av Leif Haglund, ”Inter-nät” av Annica Broberg och några till. 

Det var spännande att leta konstverk i skogen men svårare än att leta svamp. Trött som jag blev välsignade jag verket ”Viloplats för människodjur” av Glenn Johansson, som innehöll en för mig högst välbehövlig stol att sitta på och begrunda de vad jag tror 25 människofigurerna, som vilade på något som liknade ett grillgaller i en blå-gul hydda. Där blev jag kvar en god stund och sedan gav jag upp och lämnade skogen med en härlig känsla av att ha blivit berikad av både konst och skogsluft.

Bilen förde oss sedan till Varberg och Kusthotellet, där vi spenderade kvällen med bad och en lyxig middag med röding och hotellets egna goda öl Kustlager.. Sammantaget blev det en mycket lyckad dag i Halland, och det kändes bra att Halland levererar..

    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar