torsdag 16 april 2020

Föreläsning i coronatid


Jag som numera inte har min vardagliga tillvaro på traditionellt kontor var nu på morgonen med om något spännande. Jag var på KungsbackaFrukostklubb för företagare i Facklan, fast digitalt. Givetvis på grund av situationen med coronavirusets framfart. Det var nytt för mig med digitalt möte och ämnet för dagen var AI (artificiell intelligens) i finansvärlden och hur den hjälper kontakten mellan bank och företagare. 

Lite ironiskt startade det hela med lite teknikstrul, så jag var inte med helt från början. Men det var i alla fall intressant att få en inblick i hur Handelsbanken arbetar med att kombinera artificiellt med mänskligt, främst vad gäller dokumenthantering i samband med rådgivning. Malin Lignell informerade dessutom digitalt från sitt vardagsrum, eftersom hon just nu jobbar på distans.

Hela frukostklubbsträffen blev på detta sätt en illustration av blandningen mellan maskin och människa. 

Det visade sig att tekniken inte alltid är helt enkel att hantera, men att den sparar mycket jobb och ger fantastiska möjligheter, när den väl fungerar. Vi är bara i början av den här utvecklingen och mycket finns kvar att lära. Men jag tycker det är en spännande väg att följa. Lite lugnande kändes det förstås för mig, som okunnig på området, i föreläsningens slutord om att människan, i alla fall so far, alltid är med i spelet. Sunt förnuft måste finnas och det kan inte digitaliseras.

Föreläsningen streamades inte bara utan den spelades också in och kan lyssnas på i efterhand på denna länk.

Tack för en annorlunda frukostklubbsmorgon. Kul att den trots allt kunde bli av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar